top of page
CHORUS-(3).jpg

SHARE; CROSS; v Ljubljani Tchinatadi Ndjidda

SHARE; CROSS; v Ljubljani Tchinatadi Ndjidda

Gostovanje plesnega sola, 3. 11. 2021 ob 19:30, Kreatorij DIC



Osnova za Cross je resnična zgodba mladega plesalca iz Kameruna: zaradi številnih frustracij in razočaranj, ki jih v lastni državi in družini doživi kot plesalec, se poda na življenjsko avanturo, v Evropo. Tam želi ustvarjati, a po številnih neuspelih poskusih se odloči vrniti domov. Od celotne poti ponižan nam prikaže svoje popotovanje v utopičen svet.

»Cross ni zgolj moja plesna predstava, koreografija ... Je moja zgodba, izkušnja, popotovanje ... Vsekakor je tudi poziv proti politikam in kapitalizmu, predvsem pa je duh svobode in ponosa, pričevanje o tem, s čim se dnevno ukvarja vse več deprivilegiranih mladih: oditi za vsako ceno.«


Kot uvod, predpriprava spremlja ljubljansko izvedbo Cross video Boruta Bučinela: Share; Kamerun.


Tchina Ndjidda (1991, Kamerun) se najprej izmojstri na ulici (popping, break dance, krump ...), potem pa naleti na sodobni ples, ki se mu »s temi gibi in svojim precej ʻnetipičnimʼ ritmom« usede v srce. Do danes je ustvaril več plesnih predstav (Beyond the Imagination, Le Temps, Ex-piation, Your Burden ...), gostoval na številnih mednarodnih festivalih, dobil precej mednarodno pomembnih nagrad. Vse to ga še dodatno spodbuja k stalnemu izobraževanju: leta 2018 tako začne študirati afriške, tradicionalne in sodobne plese na École des Sables v Senegalu, leta 2019 pa v okviru priprav projekta SHARE spozna Gregorja Luštka, ki ga povabi k prvi produkciji SHARE, predstavi I Have a Dream. Sledi torej svojim sanjam, da pridoda »velik kamen v izgradnjo koreografske umetnosti v Afriki in po svetu«.


koreografija, ples: Tchina Ndjidda glasba: Diaphane (Interstice), Trifon Koutsourelis (In Peace), Joubran trio (Masar) zvok: Vincent Di Salvatore svetovanje: Ruzibiza Wesley ljubljanska ekipa: Borut Bučinel, Miha Maver, Boštjan Božič (video)


produkcija: Compagnie DK-BEL

administracija: Grimo Art


partnerji: Francoski inštitut v Kamerunu, École des Sables/Sénégal, Laboratoire de théâtre de Yaoundé, EXODOS Ljubljana, DIC - Dijaški dom Ivana Cankarja Ljubljana


V skladu z odlokom NIJZ je za obisk predstave potrebno spoštovati pogoj PCT.


 


 
bottom of page