top of page
BACKGROUND_BUCO0798.jpg

ČIPKA, PRVO TKANJE:
LOK

Projekt Čipka je v letu 2023 zasnovan večletni mednarodni projekt na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti, ki nosi naslov po okrasni luknjičasti tkanini iz sukanca, sicer pomembnem delu kulturne dediščine številnih evropskih in svetovnih držav, tudi Slovenije. Navdihujeta ga kompleksna kulturna zgodovina čipke ter njen nesnovni in nevidni vidik: vsaka čipka namreč odseva razvojno pot ne le svoje, temveč številnih drugih čipkarskih tehnik, ki so se v njeni večstoletni zgodovini prepletale in medsebojno oplajale; v vsakem čipkarskem izdelku se vijejo zgodovina vplivov in izmenjav neštetih vzorcev in oblik, vanj so vtkani ustvarjalnost njenih mnogoterih izdelovalcev ter raznovrstni pomeni.

 

Večletni projekt, ki v letih 2023 in 2024 nastaja na presečišču sodobnega plesa in glasbe, zato vodita načeli, ki sta sorodni tudi kulturni zgodovini in načinu njene izdelave: procesualnost in kolektivnost. Projekt veliko pomembnost pripisuje odprtemu in za spremembe dovzetnemu ustvarjalnemu procesu, ki temelji na »prepletanju in medsebojnemu oplajanju« ter oblike končnega izdelka, kot je denimo predstava, ne določa vnaprej. Ta nastaja postopoma, s kolektivnim »vozlanjem in vezenjem« vseh sodelujočih, ki so percipirani kot enakovredni avtorji projekta - poleg plesalcev in glasbenikov so to tudi producent, dramaturg, oblikovalec svetlobe in zvoka. Vsi v nastajajočo obliko avtonomno »tkejo« lastne vzorce, od plesnih tehnik in tehničnega znanja do osebnega etosa in lastnega kulturnega ozadja. Postopoma se jim pridružujejo novi avtorji, ki posežejo v obstoječo formo - in oblika čipke se znova spremeni …


Leta 2023 projekt nastaja v sodelovanju štirih plesalcev in glasbenikov iz Slovenije, Portugalske in Češke (Gregor Luštek, Kristona Peldová, Kristijan Krajnčan, Eduardo Raon), v letu 2024 se obstoječim pridružujejo še dva kitajska umetnika, plesalec Yang Weijia in glasbenica Xia Yuyan, ter bolgarska ustvarjalca, izbrana na avdiciji v okviru gostovanja predstave Čipka, prvi poskus: Lok na Festivalu Antistatic v Sofiji maja 2024.

Premiera

22. 12. 2023, Ustvarjalni laboratorij ELIAS 2069, Rob, Slovenija

Ponovitvi

24. 1. in 25. 1. 2024, Kino Šiška, Ljubljana, Slovenija

Soavtorji, nastopajoči: Gregor Luštek, Kristona Peldová, Eduardo Raon, Kristijan Krajnčan, Borut Bučinel

Soavtorji, glasba: Eduardo Raon, Kristijan Krajnčan

Soavtorji, koreografija: Gregor Luštek, Kristýna Peldová

Oblikovanje luči in fotografija: Borut Bučinel

Producentka: Nataša Zavolovšek (EXODOS)

Izvršna producentka: Nina Roškar (EXODOS)

 

Produkcija: EXODOS Ljubljana

Koprodukcija: Pekinpah, Kino Šiška

Partner: Antistatic Festival (Bolgarija)

Zahvala: Mala Kline

Projekt Čipka sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

VIDEO 
avtor: Borut Bučinel

Premiera, 22. 12. 2023

FOTO 
avtor: Borut Bučinel

Oglej si ostale medijske odzive!

bottom of page