BUCO5545.jpg

ZLITJE S SAMIM SEBOJ

PLESNO-GLASBENI PERFORMANS ŽIGANA KRAJNČANA

 

Kako izraziti idejo niča preko petja, plesa, govora, performiranja in s prepletom vsega skupaj, je raziskovalno vprašanje, ki si ga zastavljam v svojem novem solo projektu. Zanima me, od kje pride ideja, ton, gib, beseda, misel, in to raziskujem. Beseda, ki mi najbolj nazorno opiše izvor stvaritve / ustvarjanja, je beseda Nič. 

To, kdo sem in kar sem, me ne definira. To, kar sem, ni to, kar hočem postati. Rad bi šel tja, kjer še nikoli nisem bil. Sprašujem se, če me bo Nič kadarkoli našel. Nič ni, kar bi mogel vedeti ali narediti, ker Nič je edina stvar, o kateri me ni strah govoriti. Nič ne more iti narobe razen Nič.

Vse, kar poskušam, je izraziti svojo vizijo celostne umetnine skozi enega samega človeka – in tej ideji dati gib in glas.«

avtor in izvajalec: Žigan Krajnčan

luč, foto, video, zvok: Borut Bučo Bučinel

oblikovanje zvoka: Niko Nikson Komac

kostumograf: Uroš Belantič

mentor za glasbo: Lojze Krajnčan

urejanje in priredba besedil: Andreja Kopač


produkcija: EXODOS Ljubljana

koprodukcija: MGML – Muzej in galerije mesta Ljubljane, DreamArt, DIC – Dijaški dom Ivana Cankarja

podpora: MO Ljubljana, Ministrstvo za kulturo R Slovenije

Premiera: 8. IX. 2020. Mestni muzej Ljubljana

Gostovanja 2020–21: Festival Laiks Dejot, Riga (lv); 3. II. In and Out, Bobo Dioulasso (bf); 1. 5. Dance Fest, Skopje (mk)

Žigan Krajnčan (1995) kot koreograf in/ali svetovalec za gib pogosto sodeluje s priznanimi režiserji, kot avtonomni ustvarjalec pa se leta 2016 umetniško poveže z Gašperjem Kunškom, vodjem šole gibanja Urbana Scena. Z Alien Express in Chorus še vedno (nagrajeno) navdušujeta občinstvo ZDA, Kitajske in Evrope.

VIDEO

avtor: Borut Bučinel

FOTO

avtor: Borut Bučinel

MEDIJSKI ODZIVI

Parada plesa

RTV SLO

Svet 24

TEHNIČNE ZAHTEVE

prenesi