top of page
300dpi-Bucinel-(2).jpg

ALIEN EXPRESS

MEDNARODNO ODMEVNI PRVENEC 

DRUGI LET

NOVA EPIZODA NAGRAJENEGA PRVENCA 

NEODPOVEDAN LET

INTERAKTIVNI PLESNI DOGODEK, NASTAL KOT
"KORONSKA POSLEDICA" ALI NADALJEVANJE

Žigan Krajnčan (1995) & Gašper Kunšek (1997) v skupnih avtorskih projektih raziskujeta različne prostore (realnosti) in načine bivanja v njih, skozi katere se instinktivno prebijata s ciljem ultimativne izkušnje enosti. Svojski plesni izraz razvijata v fuziji klasičnih in urbanih plesnih tehnik, kot so popping, hip hop, balet, release in cunnigh, krump, house, kontaktna improvizacija ... Sta iskalca svobode, ki ples in gib percipirata kot posledico emocije, energije in občutja.

Z Alien Express in Chorus še vedno (nagrajeno) navdušujeta občinstvo ZDA, Kitajske in Evrope.

ALIEN EXPRESS

Prvenec je Žiganu in Gašperju prinesel nagrado Ksenije Hribar za najperspektivnejša plesalca in gostovanje znotraj mreže Aerowaves. Ko EXODOS Ljubljana prevzame celotno (post)produkcijo, pa se začne turneja po vsem svetu, ki kar še traja.

…lozija …pozicije,

…resija

in

…editiven …eriment,

…anzija,

…anzija.

Iskanje tujca v nas/vas. Dojemanje resničnosti, kakršna je. Astralni vlak na poti od dvojnosti k enosti. Skozi arhetipe prikazuje, intimno in hkrati univerzalno, našo lastno zgodbo, vse do točke, ko racionalno razumevanje ni več potrebno.

avtorja in izvajalca: Alien Express (Gašper Kunšek, Žigan Kranjčan)

glasba: Kristjan Krajnčan

foto: Sunčan Stone

produkcija: Flota

koprodukcija: PTL – Plesni teater Ljubljana

(post)produkcija: EXODOS Ljubljana

 

podpora: MO Ljubljana

Premiera:  22. XI. 2016. PTL – Plesni teater Ljubljana

Gostovanja 2017–20: festival Airwaves, Arhus (dk), 21. FKM Beograd (sr), 10. festival Sentidos, Valencia (es), CICC, Kopenhagen (dk), Danca em transito, Rio de Jeneiro (br), Bassano de Grappa (it), Bratislava Movement Festival (sk), Peking (cn), Danca em transito, Florianopolis (br); Festival Szeged, Budimpešta (hu), Novi Sad (sr), Athene (gr), Reka (hr), Marseille (fr), Dansstationen, Malmo (se), Sofija (bg), Mumbai (in), SMG Nova Gorica, Pionirski dom Ljubljana

ALIEN EXPRESS:
DRUGI LET

Kaj se zgodi, če se neznana sila, ki je hkrati motor našega bivanja, naseli v nas in nas ne spusti? Se ji prepustiti ali jo nadzirati?

Med redom in kaosom, zunaj in znotraj, mojim in tvojim (gibom) obstaja z apokalipso navdihnjeno stanje, ki preizkuša robove naših lastnih omejitev in (z)možnosti.

Drugi let ne ponuja le spopadanja s silami na ravni dveh teles in njunega odnosa, temveč tudi na ravni gledaliških znakov, prostora, svetlobe, zvoka in odnosa med izvajalci in gledalci. Ključ do razgibane, deloma spektakelske stvaritve je v strukturirani improvizaciji in iskrivi spontanosti obeh akterjev, ki vsako uprizoritev (os)mislita – na novo.

avtorja in izvajalca: Alien Express (Gašper Kunšek, Žigan Kranjčan)

glasba in izvedba: DJ SunnySun, Kristijan Kranjčan

oblikovanje svetlobe, video in fotografija: Borut Bučinel

oblikovanje zvoka: Jure Vlahović

dramaturgija: Andreja Kopač

produkcija: EXODOS Ljubljana in Flota
koprodukcija: CUK Kino Šiška, DIC – Dijaški dom Ivana Cankarja

 

podpora: Ministrstvo za kulturo R Slovenije, MO Ljubljana

 

zahvala: Dança em Trânsito (Malmö), KLAP Maison pour la danse (Marseille)

Premiera:  23. III. 2019. CUK Kino Šiška

Gostovanja 2019 −21: Festival Dugajanje, Maribor, Kino Šiška, Ljubljana; 17. II. Cerknica (si); 27. VIII. FITS, Sibiu(ro); 16. 9. Gibanica, Ljubljana

ALIEN EXPRESS: NEODPOVEDAN LET 

Se da okužbo preprečiti z razkužilom? Se lahko v uprizoritveni umetnosti prepove dotik? In če se prepove dotik, mar (urbani) ples sploh še ohranja prvine plesa?
Neodpovedan let, njuno posledično nadaljevanje Drugega leta, je spletno občinstvo odlično sprejelo, zato sta se avtorja odločila, da ga iz virtualnega sveta prestavita na oder, v živo, ob tem pa obdržita interaktivna orodja in preizpraševanje (ne)smiselnosti ukrepov za zajezitev epidemije. Gledalcem je tako omogočena dvojna perspektiva – celovit pregled odrskega dogajanja in minimalistične podrobnosti plesnega giba. Vse deluje celovito in sočasno; gib in kamera, odrski prizor in videodetajl.
Neodpovedan let ne potrebuje cilja, “le” svobodno pot in dihanje.

avtorja in izvajalca: Alien Express (Gašper Kunšek, Žigan Kranjčan)
kamera: Borut Bučinel

video: Matej Marinček

luč: Andrej Petrovčič

zvok: Jure Vlahovič

odrski tehnik: Matevž Ftičar

 

produkcija: Exodos Ljubljana

koprodukcija: CUK Kino Šiška

Premiera:  4. VI. 2020. CUK Kino Šiška

FOTO

avtor: Borut Bučinel

Oglej si ostale medijske odzive!

bottom of page