top of page
20170417_Exodos_VajaZIbka_58_StaraElektr

ZIBKA

PRVA KOPRODUKCIJA KITAJSKA-CEEC

Otvoritvena predstava 20. festivala Exodos, preverja naše sprejemanje razlik, iskanje posebnosti in enakosti. Kaj je bilo mladim plesalcem dano v zibelko in kaj vse so pridobili, odkar so iz nje shodili. Predvsem pa se dotika, v našem času skorajda pozabljenje vrednote, vsakdanje pozornosti – stika z ostalimi, z družbo in okolico.

Gregor Luštek, znan po svojem specifičnem avtorskem izrazu, z mladimi plesalkami in plesalci raziskuje, kako se telo iz enega kulturnega okolja odzove na kretnje, gibe, čustva telesa iz drugega.

V »medkulturnem telesnem dialogu« pa se spreminja tudi percepcija lastnega telesa, bivanja, mišljenja, doživljanje drugih, sprejemanje tradicije in njenih vrednot.

Krog – energija, ki kroži – predstavlja v tradicionalni kitajski filozofiji neskončno energijo, ki ne izginja, temveč se vrača. Krog je v predstavi Zibka bistven element giba, gibanja.

Zibka je prvi projekt Plesne unije C-CEEC.

koreograf: Gregor Luštek 

soustvarjalci in izvajalci: Anastasija Danchevska, Žigan Krajnčan, Eva Kronberga, Jānis Putniņš, Kristýna Šajtošová, Zhong Zhen, Liu Yuting, Li Chenzhe, Pao Yuhong, Fei Guanhan, Fen Dandan, Ren Qingcairang 

učitelj tradicionalnega plesa: Tan Hao 

kostumografa: Mingyue Wang, Liping Ren/JINRENWOFEI dance costume company 

tehnični vodja: Borut Cajnko 

koprodukcija: EXODOS Ljubljana, Pekinška plesna akademija, Dance Fest Skopje, Society Party, Tanec Praga 

podpora: Pisarna za zunanje odnose v kulturi pri Ministrstvu za kulturo LR Kitajske, Ministrstvo za kulturo R Slovenije, MO Ljubljana

Premiera: 19. IV. 2017. SEEM/Bunker

Gostovanja 2018–20: Exodos festival, Ljubljana, Dance Fest, Skopje, Riga, Peking–Ksian–Šanghaj– Hangcu

Gregor Luštek sodeluje s pomembnimi ustvarjalci mednarodne sodobnoplesne umetnosti in z domačimi gledališkimi režiserji. V ustvarjalnem tandemu s koreografinjo in plesalko Rosano Hribar je prejemnik številnih nacionalnih in mednarodnih nagrad.

Tan Hao, pedagog na Pekinški plesni akademiji, je strokovnjak za klasični kitajski ples. Za svoje turtorsko, pedagoško in koreografsko delo je prejel že številna prestižna nacionalna odličja.

FOTO

avtor: Nejc Ketiš

Oglej si ostale medijske odzive!

bottom of page