top of page
CHORUS-(3).jpg

Obisk kitajske kulturne delegacije v Sloveniji


Podpredsednik kitajske vlade Wang Yang je na obisku leta 2014 med prednostne naloge obeh držav uvrstil razširitev medkulturne izmenjave. Po uspešnih pogovorih s slovenskimi predstavniki na majskem Forumu o umetniškem sodelovanju med Kitajsko in CEE (16+1) v Pekingu bo Slovenijo v spremstvu 35 najvidnejših kulturnih managerjev obiskal predstavnik kitajskega Ministrstva za kulturo Guan Xin.


Obisk bo priložnost za navezavo konkretnih stikov s Kitajsko, kot je do sedaj še nismo imeli. Guan Xina bo namreč spremljalo 35 uglednih kulturnikov, med katerimi bodo tako akademiki in direktorji najvidnejših kulturnih ustanov kot kulturni managerji in predsedniki kitajskih profesionalnih združenj.


Pobudo za povečanje izvoza slovenske kulture na Kitajsko tokrat daje druga stran. Slovensko Ministrstvo za kulturo se namreč sooča s kadrovskimi menjavami in finančnimi težavami, zato tokratni obisk poteka v neposrednem stiku med kitajskimi predstavniki in nekaterimi slovenskimi kulturniki. Obisk tako potrjuje upe premierja Mira Cerarja, izražene v pogovoru s podpredsednikom Wangom, saj kitajska stran dejansko sama zaznava zanimivost slovenskih produktov in storitev za kitajski trg.

Tridnevni obisk bo delegacija izkoristila predvsem za sestanke s slovenskimi kulturniki ter za oglede nekaterih kulturnih prireditev. V prostem času pa si bodo ogledali še zmajeve mladičke v Postojnski jami, kjer jih bo sprejel Igor Marentič, župan Občine Postojna.

 

Mediji o dogodku:


Sobotna priloga Kako bi Marca Pola vrnili v Evropo? (24.6.2016)

Delo Tudi Kitajska je za jazz (17.6.2016)

Planet TV Planet danes (12.6.2016)

Comments


bottom of page