top of page
CHORUS-(3).jpg

Plesna karavana: radost odkrivanja sodobnega plesa

Plesni ustvarjalci iz Kitajske in CEE regije bodo za tri tedne združili moči pri raziskovanju in učenju sodobnega plesa. Prvega mednarodnega poletnega plesnega tabora Kitajska-CEE, ki je nastal na pobudo Ministrstva za kulturo Kitajske, se bo udeležilo 80 študentov, učiteljev, koreografov, producentov in predstavnikov kulturnih organizacij, ki bodo izmenjevali svoje plesne in kulturne izkušnje ter nabirali nova znanja, pri tem pa jim bodo pomagali evropski plesni strokovnjaki, med njimi tudi Slovenka Nataša Zavolovšek.



Udeleženci Plesne karavane bodo raziskovali tri osrednje teme: »Telo, um in prostor«, »Svilena cesta – kje se nahajamo danes?« in »Ustno izročilo«. Organizatorji so pripravili zanimiv program z raznolikimi izobraževalnimi tehnikami, ki bodo od udeležencev zahtevale, da bodo aktivni ves čas svojega bivanja na taboru. Skozi delavnice, predavanja, performanse, improvizacijo ter druženje tako v studiih kot tudi na ulicah med ljudmi, bodo udeleženci odkrivali zmogljivosti telesa in uma, med seboj delili izkušnje ter širili svoja plesna in kulturna obzorja.


Prvi poletni plesni tabor Kitajska-CEE, bo potekal pod okriljem urada za mednarodne kulturne odnose Ministrstva za kulturo Kitajske in kulturnim uradom province Shannxi. Organizacijo tabora so zaupali institucijama Xi’an Conservatory of Music in China Arts and Entertainment Group (CAEG), pri izvedbi pa sodelujejo tudi tri evropske strokovnjakinje za sodobni ples, Nataša Zavolovšek, Exodos Ljubljana (Slovenija), Olga Zitluhina, Olga Zitluhina Dance Company (Latvija) in Risima Risimkin, Dance Fest Skopje (Makedonija), ki so zasnovale program prvega mednarodnega tabora.


Nataša Zavolovšek, direktorica in producentka, Zavod Exodos Ljubljana, je pred odhodom povedala: »Kitajska je šele začela odkrivati sodobne uprizoritvene umetnosti in veseli me, da jih bomo lahko odkrivali skupaj. Prepričana sem, da bo naše sodelovanje pozitivno pripomoglo tudi k ustvarjanju dobrih slovensko-kitajskih odnosov na sploh.«


Poletni plesni tabor predstavlja nadaljevanje projekta Kitajska plesna izmenjava, ki se je začel lansko jesen, ko je na povabilo kitajskega Ministrstva za kulturo, Kitajsko obiskalo 20 umetniških direktorjev in managerjev iz Srednje in Vzhodne Evrope. Namen projekta je vzpostaviti dialog med kitajskimi plesnimi ustvarjalci in njihovimi kolegi iz držav CEE regije, s ciljem izmenjave izkušenj in znanja na področju plesa ter promocije kitajskega plesa. Projekt je tudi del širše agende EU-China 2020 Strategic Agenda for Cooperation, ki predvideva krepitev strateškega sodelovanja med EU in Kitajsko na področjih miru in varnosti, blaginje, trajnostnega razvoja in izmenjav ljudi.


 


bottom of page