top of page
CHORUS-(3).jpg

CORNERS se vrača v Prizren v sklopu DokuFesta

Aprila 2012 smo med CORNERS raziskovalno in razvojno fazo v okviru Xpedicije Balkan obiskali Kosovo. 30 umetnikov in kulturnih delavcev je obiskalo številne kraje, med njimi tudi Prizren, z namenom da bi slišali njegovo zgodbo in spoznali več o njegovi zgodovini, kulturi, življenju … Tri leta pozneje, se CORNERS vrača v Prizren kot del DokuFesta. Med 8. in 16. avgustom bo 11 umetnikov pripovedovalo zgodbe, ki jih je navdihnilo to mesto.



»Around the CORNERS« dogodki obiskujejo »kotičke kotov«, kraje, ki so na obrobjih, vendar kljub temu delujejo kot kulturni centri v svojem okolju. To so kraji, ki smo jih obiskali na naših Xpedicijah in kraji, s katerimi smo se povezali, ko smo spoznavali tamkajšnje ljudi.


O Prizrenu

Predstavljajte si očarljivo balkansko mesto. Mesto ovito okoli plitke reke, v ozadju podprto z visokimi zelenimi gorami, mesto povezano z obalo in notranjostjo s starodavnimi trgovskimi potmi, mesto posejano z elegantnimi starinskimi zgradbami zgrajenimi skozi stoletja, mesto, v katerem je živelo mnogo različnih ljudi in vladarjev, mesto, ki je doživelo uničenje in ponovno obnovo, mesto, ki danes trdno stremi v prihodnost. To mesto je Prizren.


O DokuFestu

DokuFest je osrednji kulturni dogodek v državi. Skozi filmske projekcije na najbolj nenavadnih lokacijah v zgodovinskem centru se mesto za 9 dni spremeni v kino na prostem. Poleg filmskih projekcij, festival ustvarja edinstveno vzdušje napolnjeno z ljubeznijo in navdušenjem ter obenem nudi bogat kulturni in izobraževalni program skozi dokumentarne fotografske razstave, kreativne delavnice za otroke in mladino, profesionalne delavnice za filmske ustvarjalce in pogovore o državljanskem aktivizmu, tehnologiji, družbenih medijih, ki jim sledijo nepozabni glasbeni performansi. 150 lokalnih in mednarodnih prostovoljcev ustvarja DokuFest, festival, kjer se dogaja magija.

Around the CORNERS Prizren nastaja v sodelovanju s Švedskim inštitutom (Swedish Institute/Creative Force), ki podpira naš projekt ter povezuje umetnike in učitelje v Srbiji in Kosovu v letu 2016.


 

Več o projektu CORNERS: http://www.cornersofeurope.org

bottom of page