top of page
CHORUS-(3).jpg

CORNERS povezuje evropska občinstva z novimi zgodbami

Inovativna sodelovalna platforma CORNERS, ki povezuje umetnike in občinstva z robov Evrope, je prešla v novo fazo. Po raziskovalno razvojni fazi, bodo partnerske organizacije v naslednjih treh letih izvedle različne umetniške projekte, ki se bodo dogajali v štirinajstih evropskih mestih. Zavod Exodos Ljubljana, slovenski partner projekta, ki je odgovoren tudi za celotno logistično in tehnično koordinacijo platforme, bo dogodek gostil maja 2016. Zagon nove faze projekta je hkrati potekal v desetih evropskih mestih: Stockholmu, Donostiji/San Sebastiánu, Newcastlu na reki Tyne, Zagrebu, Ljubljani, Rijeki, Beogradu, Gdańsku in Bariju.Platforma CORNERS je začela svoje delovanje leta 2010 kot dveletni raziskovalno-razvojni projekt, v katerem je skupina 60-ih evropskih umetnikov in raziskovalcev izvedla sedem raziskovalnih potovanj (Xpedicij) in pet delovnih srečanj (Basecampov), kot rezultat tega skupnega delovanja pa so zasnovali različne umetniške projekte, ki so jih poimenovali skupne kreacije (Co-creations). S pridobitvijo novih finančnih sredstev s strani Evropske Komisije (program Creative Europe / Kultura), bodo lahko sodelujoči umetniki in raziskovalci v letih 2015, 2016 in 2017 razvite ideje tudi uresničili. Sklop dogodkov se bo začel maja 2015 na Švedskem in končal junija 2017 v Veliki Britaniji.

Na dogodku, ki ga je povezovala publicistka Jedrt Jež Furlan, je Nataša Zavolovšek, logistična koordinatorka platforme CORNERS in direktorica Zavoda Exodos Ljubljana predstavila dosedanje aktivnosti v okviru platforme ter povedala: »CORNERS je živ projekt, poln zanimivih zgodb, ki nastajajo v sodelovanju z lokalnimi prebivalci. V Ljubljani se je udeleženka dogodka Kids on the CORNERS tako navdušila nad projektom, da se je začela učiti švedščine, saj je bila naslednja postaja projekta švedska Umea.« Izpostavila je tudi: »V času, ko se za kulturo namenja vse manj finančnih sredstev, je sodelovanje v mednarodnih projektih, kot je CORNERS, izjemna priložnost za umetnike, producente in kulturne organizacije z obrobij Evrope, saj jim omogoča, da razširijo svoja občinstva in odpirajo nove priložnosti za svoje delovanje.«


Igralec in plesalec Primož Bezjak je raziskovalno Xpedicijo Sever doživel kot pravi umetniški eksperiment, v katerem je na novo spoznaval sebe, okolje in načine za iskanje navdiha za svoje delo. »Kaj se zgodi, ko zapreš v en avtobus 20 umetnikov in prav toliko producentov? Odnosi se hitro spremenijo v manipulacije, nastanejo male vojne med različnimi interesnimi skupinami, Balkanci pa ustvarimo kar svojo diasporo. Obenem moraš s sopotniki ustvariti skupno kreacijo, ki bo predstavljala širše cilje platforme CORNERS, kar naenkrat postane zahtevna in zanimiva naloga,« je povedal Bezjak. Sodeloval je tudi v umetniško-socialnem projektu Kids on the Corners, kjer je trnovskim in romskim otrokom v Ljubljani razkrival skrivnosti igralskega poklica, pri tem pa ugotovil, da »produktivnost ni nujno problem romskih otrok«.


Miha Horvat, multimedijski umetnik, se je udeležil treh Xpedicij, na Sever, Vzhod in Balkan. Na eni od njih je prvič v življenju stal v kotu in klečal na koruzi ter ugotovil, da je stabilnost lahko izredno boleča, zato je kljub prostovoljni odločitvi za fizični performans v taki obliki, po dveh poskusih zaenkrat opustil misel na nadaljevanje in se raje znova posvetil povezovanju umetnosti in interaktivnih komunikacijskih tehnologij. Sedaj skupaj s še tremi evropskimi umetniki pripravlja nov projekt, ki bo povezoval sodobno umetnost, namizne igre, socialne interakcije in performans. »Namen projekta je skozi konceptualen proces nastajanja, socializiranja, kreiranja ter raziskovanja teorije in zgodovine iger ustvariti interaktivno igro, ki bo imela štiri igralce in kocko brez šestice,« je povedal Horvat.


 


Комментарии


bottom of page