Zibka

Otvoritvena predstava 20. festivala Exodos, koprodukcija med Kitajsko in državami srednje in vzhodne Evrope (C-CEEC), preverja naše sprejemanje razlik, iskanje posebnosti in enakosti. Kaj je bilo mladim plesalcem dano v zibelko in kaj vse so pridobili, odkar so iz nje shodili. Predvsem pa se dotika, v našem času skorajda pozabljenje vrednote, vsakdanje pozornosti – stika z ostalimi, z družbo in okolico.

Gregor Luštek, znan po svojem specifičnem avtorskem izrazu, z mladimi plesalkami in plesalci raziskuje, kako se telo iz enega kulturnega okolja odzove na kretnje, gibe, čustva telesa iz drugega. V »medkulturnem telesnem dialogu« pa se spreminja tudi percepcija lastnega telesa, bivanja, mišljenja, doživljanje drugih, sprejemanje tradicije in njenih vrednot.

Krog – energija, ki kroži – predstavlja v tradicionalni kitajski filozofiji neskončno energijo, ki ne izginja, temveč se vrača. Krog je v predstavi Zibka bistven element giba, gibanja.

 

Zibka je prvi projekt Plesne unije C-CEEC, rezultat 2-letnega mednarodnega C-CEEC projekta Plesni tabor in sodelovanja s Pekinško plesno akademijo, ki ga kot izvršna producentka vodi Nataša Zavolovšek ob pomoči mednarodnih umetniško-pedagoških strokovnjakinj Risime Risimkin in Olge Zitluhine. Septembra 2016 je izbrani koreograf Gregor Luštek izbral 6 plesalcev z dveh plesnih taborov in marca 2017 še 6 plesalcev Pekinške plesne akademije. Skupaj so začeli ustvarjati predstavo Zibka.

 

Gregor Luštek ustvarja na področju gledališča in plesa kot plesalec, koreograf in asistent režije, občasno tudi kot igralec. Njegovo plesno znanje obsega paleto plesnih tehnik, od baleta do kontaktne improvizacije, osnovno vodilo v izražanju in prepoznavanju pa mu je gib, utemeljen na anatomski strukturi telesa. Sodeluje s pomembnimi ustvarjalci mednarodne sodobnoplesne umetnosti in z domačimi gledališkimi režiserji. V ustvarjalnem tandemu s koreografinjo in plesalko Rosano Hribar je prejemnik številnih nacionalnih in mednarodnih nagrad. Kot pedagog ima preko 20 let izkušenj, poučeval je na številnih tečajih in delavnicah doma in po svetu.

Tan Hao, pedagog na Pekinški plesni akademiji, je strokovnjak za klasični kitajski ples. Za svoje turtorsko, pedagoško in koreografsko delo je prejel že številna prestižna nacionalna odličja.

 

koreograf Gregor Luštek soustvarjalci in izvajalci Anastasija Danchevska, Žigan Krajnčan, Eva Kronberga, Jānis Putniņš, Kristýna Šajtošová, Zhong Zhen, Liu Yuting, Li Chenzhe, Pao Yuhong, Fei Guanhan, Fen Dandan, Ren Qingcairang učitelj tradicionalnega plesa Tan Hao kostumografa Mingyue Wang, Liping Ren/JINRENWOFEI dance costume company tehnični vodja Borut Cajnko producentka Nataša Zavolovšek koprodukcija Exodos Ljubljana, Pekinška plesna akademija, Dance Fest Skopje, Society Party, Tanec Praga podpora Pisarna za zunanje odnose v kulturi pri Ministrstvu za kulturo LR Kitajske, Ministrstvo za kulturo R Slovenije, MO Ljubljana