Share: kreativnost Afrike, Bližnjega Vzhoda in Evrope

Art and Creativity can build better communities and reinvent themselves for a better society.

 

Share je projekt, ki nastaja na osnovi izkušenj, pridobljenih na mednarodnih projektih Corners in 1space, predvsem pa v sodelovanju s Afriko, Bližnjim vzhodom in Kitajsko. Gre za splet izobraževanja in ustvarjanja, umetnosti in vsakdana.

Kakorkoli že obračamo naš svet, vedno se pokažejo neverjetne razlike! Še vedno prevladuje »zahodnocentričen univerzalizem«, še vedno vlada hierarhija med centri in obrobji. Kolonializem obstaja tu in zdaj, morda zgolj bolj mehak, viden predvsem v kulturi, umetnosti in izobraževanju, na področjih, ki jih sicer bivše kolonialne sile podpirajo, a hkrati usmerjajo in krojijo po svoje.

Vzemimo za primer področje sodobnega plesa: V marsikateri afriški državi se razvijajo zgolj in samo plesni izrazi po francoskih šolah, ne pa tudi avtohtoni. Po drugi strani podporni poklici, nujni za produkcijo (tehniki, oblikovalci, producenti, menedžerji …), sploh ne obstajajo. Še tako uspešen afriški plesni umetnik je torej primoran delati na tujem, saj doma nima zagotovljenih osnovnih produkcijskih pogojev.

Share zastavlja ambiciozen cilj – izpopolniti izobraževanje nadarjenih lokalnih umetnikov tako v sodobnem plesu kot tudi v produkcijskih podpornih poklicih.

V 1. fazi gre za prakso in teorijo – delavnice mednarodnih umetnikov s različnimi lokalnimi skupinami in učenje mentorjev v podpornih poklicih v kulturi z skupino lokalnih tehnikov.

V 2. fazi nastopi praksa – iz pridobljenih znanj ustvariti produkcije, jih predstaviti, z njimi gostovati. Zgolj in le z konkretnimi projekti se namreč pridobi dovolj znanja za samostojno ustvarjanje. In ker bo ekipa mednarodna, napovedujemo tudi 3., od projekta neodvisno fazo – povezave za nadaljnje delo.

Slovenska ekipa bo številčna, saj imamo v Sloveniji odlične tehnike in radovedne, nerazvajene umetnike, ki so sposobni predajati znanje, sprejemati nove izzive. Na listi sodelujočih so tudi umetniki in mentorji, ki že imajo ustvarjalne izkušnje iz Afrike, z Bližnjega vzhoda in s katerimi smo že sodelovali.

Share raste od spodaj navzgor – ne gre zgolj za ustvarjanje, kakršno imajo v mislih producenti, ko govorijo o uspešnih produkcijah, temveč predvsem za ustvarjanje, kakršno je res potrebno po mnenju tistih, ki umetnost delajo.

Poleg tega bo vključeno tudi lokalno prebivalstvo, in sicer po principu t. i. oaze, v kateri komplementarni stvarnosti (bivanjska in ustvarjalna) sprožata družbene spremembe procesov, struktur, dinamike ali notranje krajine skupnosti. Pojavijo se kulturne, družbene in okoljske pobude, ki jih lahko sodelujoči izvedejo v kratkem času. Vključujoča umetnost povzroča spremembe, tako individualne kot kolektivne. Zato v projekt vključujemo tudi t.i. kreativne industrije, s pomočjo katerih bodo lokalni in mednarodni umetniki kreirali male projekte v lokalni skupnosti preko katerih bo mogoč tudi prehod v male butične umetniške dejavnosti v prihodnosti.

Share je 3 in polletni projekt, osredotočen na izobraževanje in ustvarjanje 2018–21 v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Evropi. Osnovan je na principu win–win, saj z znanjem in ustvarjalnostjo, ki ju imamo, opolnomočimo tiste, ki so za to prikrajšani, hkrati pa pridobimo neprecenljive izkušnje, ideje, nove projekte, ki bodo prikazani na pomembnih evropskih prizoriščih.

 

Cilji

 • izmenjava znanja, izkušenj, umetniških vizij, razlik
 • krepitev zmogljivosti med mladimi ustvarjalci/umetniki
 • vzpostavljanje ekip produkcijsko podpornih poklicev
 • produkcija in cirkulacija novih umetniških del s svežimi vsebinami
 • enake možnosti za vse, četudi so pogoji na ravni države/regije/celine neenaki, na vseh ravneh: finančni, socialni in politični
 • vzpostavitev prostora dolgoročnega sodelovanja, večkulturne izmenjave in profesionalnega pristopa
 • vpogled v kulturno in življenjsko raznolikost in sprejemanje le-te
 • trajne spremembe

 

Število udeležencev

umetniki učitelji 15 (jedro, ki je v času celotnega projekta)
lokalni umetniki učenci 100 (po 25 na laboratorij)
tehniki učenci 20 (jedro, ki je v celotnem projektu)
lokalni tehniki učenci 52 (po 16 na laboratorij)
mentorji 8 (po 2 na polje)
osebje 9
producent ućitelj 1
lokalni producenti učenci 4 (po 1 na laboratorji)
tehnični direktor 2 (evropski + neevropski)
koordinatorji 2
SKUPAJ na laboratorij 99
SKUPAJ 213

 

Jedro sodelujočih

umetniki učitelji (15)  ples in performans     Momar K. Ndiaye + ženska plesalka Adonis Nebie + Lucie Ouedrago Gregor Luštek + Gašper Kunšek + Žigan Kranjčan Zora Snake1 plesalka Ahmed TobasiChuma Sopotela   Senegal  Burkina Faso Slovenija  Kamerun Libanon PalestinaJužna Afrika
 film  Hrvoslava Brkušič  Hrvaška
 scenografija in uporabno oblikovanje  Juan Aizpitarte Eyad Hussaini Tbc obikovalec  Španija Francija/Libanon/SirijaMarocco
mentorji (9)  zvok  Yvan TalbotKarmen Klučar  Francija Slovenija
 video  luč  Borut Bučinel Davor SanvincentiAlice Dussart Luka Curk  Slovenija HrvaškaFrancijaSlovenija
tehnični direktor in tehnična produkcija  (2) Borut Cajnko Cyril Givort Slovenija Francija/Togo
producent (1) Nataša Zavolovšek Slovenija

 

Partnerji v letu 2018

Senegal:

 • Association Cadanses
 • Association Premier Tempe
 • Ecole des Sables
 • Centre Culturelle Blaise Senghore
 • Centre Culturel Douta Seck
 • Foyer des Jeunes et de la future de Ouakam

Burkina Faso:

 • In and out festival

Palestine:

 • Qattan foundation, Ramalah

Croatia:

 • Restart, Zagreb

Slovenia:

 • Exodos Ljubljana
 • G77, Maribor