1Space: Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne

Foto: Urška Boljkovac, Borut Bučinel

Iz Palestine z ljubeznijo v Južno Afriko

S kom seksamo in zakaj, kakšne so naše preference, fantazije, in kaj se zgodi, če svoje najgloblje želje in strahove zaupamo stalnemu partnerju, občasnemu ljubimcu ali popolnemu neznancu? Zakaj ne bi s seksom izboljšali odnose, da bi se vsak počutil okrepljen in noben šibek? Kaj naredi seks spet zabaven?

S pomočjo teh in podobnih vprašanj performans Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne. raziskuje načine, kako verski in kulturni milje oblikujeta našo izkušnjo seksa, pa tudi obratno, kako lahko seks vpliva na naše kulturo in versko prepričanje. 

Prva predstava v mednarodni produkciji 1Space: Zavod Exodos Ljubljana (Slovenija), KVS (Belgija) in Alkantara (Portugalka) prihaja na oder Španskih borcev v začetku novembra.

chumasopotelaahmedtobasi_fotoborutbucinel1

Vsem ljudem je skupna želja po izkazovanju čustev in ljubezni, pa tudi potreba in pohlep po moči, oblasti. Oboje se izrazito kaže v stalnici človeške zgodovine – vojni. In v vsakdanjiku slehernika – dejanju, v katerem izkazujemo svoja najgloblja čustva in potrebe, dejanju, v katerem mnogi uživajo, a mnogi tudi trpijo. Seksu. Vzporednice namigujejo, da lahko s pomočjo seksa odkrijemo razloge za vojno …

Ta razmislek je Chumo Sopotela in Ahmeda Tobasija navdihnil na otvoritvenem laboratoriju 1Space v Palestini maja 2014. Predstava bo ob pomoči umetnikov Gregorja Luštka, Boruta Bučinela in Davorja Sanvincentija dobila končno podobo oktobra 2016 na umetniški rezidenci v Ljubljani in istrski vasici San Vincenti.

chumasopotelaahmedtobasi_fotoborutbucinel2Pogovorjajmo se o seksu: Začetek vojne. je prva od šestih predstav, ki nastajajo v sklopu mednarodne platforme 1Space, posvečene razvoju medkontinentalnih umetniških izmenjav, sodelovanja, produkcije in distribucije umetnikov in umetniških del iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. 1Space soustvarjajo tri kulturne organizacije: Exodos Ljubljana (Slovenija), KVS (Bruselj, Belgija) in Alkantara (Lizbona, Portugalska), s pomočjo finančne podpore Evropske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA).

Predstava je v angleškem jeziku.


Prizori in besedila so skupinsko delo umetnikov:


Predstava: 8.11.2016 ob 19.30, 18.4.2017 ob 20.00, 19.4.2017 ob 22.00

Prizorišče: CK Španski borci

Informacije in rezervacija vstopnic: blagajna@spanskiborci.si.

footer-1space-website